Trüf Mantarı

Bildiğimiz şapkalı mantarlara benzemeyen, patates gibi toprak altında yetişen, yüzlerce çeşidi bulunan ve bilimsel adlarının başında yumru manasına gelen “tuber” kelimesi olan yer mantarlarına trüf mantarı denir.

Previous slide
Next slide

Trüf Mantarı Nedir?

Dilimize trüf kelimesi İngilizce ve Fransızca dillerinden geçmiştir. Trüf mantarları cinslerine göre farklı görüntülerde olabilir. Örneğin, kimilerinin üstü patates gibi düzdür, kiminin ise siyah siğillerle kaplıdır.

Trüf mantarı doğada bitkilerin mantarlarla kurduğu simbiyotik yaşam sonucunda, bu bitkilerin köklerinde oluşur. Bu ortak yaşama mikoriza adı verilir. Mikorizal yaşam bitkiler için çok önemlidir. Bazı şapkalı mantarlar da mikorizal özellik gösterirler. Meşe, fındık, ıhlamur, kestane ve çam ağaçlarının köklerinde mikorizal gelişme ile oluşan trüfler, ortalama yumurta büyüklüğüne ulaşır ve olgunlaştıklarında yaydıkları koku sayesinde domuz, köpek gibi hayvanlar tarafından bulunur.

Özellikle bu mantarları yiyen yaban domuzlarının sporları dışkılarıyla diğer bölgelere taşımasıyla çoğalırlar. Daha yaygın olarak özel eğitilmiş köpekler ile avı yapılır. Trüf mantarının birçok çeşidi olmasına karşılık ekonomik değeri olan cinsleri Tuber Magnatum (beyaz), Tuber Melanasporum (kışlık siyah), Tuber Aestivum (yazlık siyah) olarak karşımıza çıkar. Son yıllarda laboratuvar ve sera ortamında yapılan çalışmalarla trüf mantarlarının seçilmiş bitkilerle beraber yaşaması sağlanmıştır. Dünyada onlarca yıldır yapılan bu uygulama geç de olsa ülkemizde başlamıştır. Trüf mantarı aşılı fidanlar özel seralarda üretilmektedir.

Trüf Mantarı Kullanımı

Dünya çapında gurme tatların başında gelen taze trüf mantarı her türlü hazırlanmış (tercihen sıcak) yemeğin üstüne çiğ olarak, özel rendesi ile rendelenir. Üstüne rendelendiği yemeğin ısısıyla açığa çıkan trüf aroması o yemeğe yeni lezzet ve kokular ekler. En basit hazırlayacağınız bir patates kumpir, sahanda yumurta veya sade tereyağlı makarna 10-15 gram rendelenmiş trüf dilimleri ile bir anda yüzyıllar boyu aranan bir ziyafete dönüşebilir. Demirsoy Tarım, mevsimine göre gerek kendi çiftliğinden gerekse doğadan temin ettiği taze Tuber aestivum, “Yazlık Siyah“ ve Tuber melanosporum “Kışlık Siyah“ Trüf Mantarı satışını yapmaktadır.

Taze trüf mantarı almak için bize ulaşın.

Previous slide
Next slide

Trüf Mantarı Avcıları: Lagotto Romagnololarımız

Toprağın altında gizlenmiş, “kara elmas” adı verilen değerli trüf mantarını bulmak için özel yetiştirilen köpeklerimiz:

Trüf mantarını olgunlaştığında toplamak çok önemlidir. Ham trüfler topraktan çıktıktan sonra olgunlaşamazlar. Olgunlaşmamış trüflerin kokuları istenilen düzeyde olmadığı için satış değerleri de yoktur.

Trüfün olgun olup olmadığını insanın anlaması çok zordur. Toprağın altındaki olgun mantarın kokusunu ancak köpekler ve domuzlar alabilir. Köpeksiz yapılan trüf avı zordur ve bulunan trüflerin ziyan olmasına yol açar.

Trüf avında, bu kokuyu en iyi alan köpek cinslerinin başında, “Lagotto Romagnolo”lar gelir. Lagotto Romagnololar İtalyan kökenli, yüzücü av köpeği cinsidir. Demirsoy Tarım olarak bizim de eğitimli 11 adet Lagotto Romagnolo trüf av köpeğimiz bulunmaktadır. Bu köpeklerimizle hem doğada hem de kendi trüf bahçelerimizde devamlı trüf avı yapmaktayız. Ayrıca yeni trüf avcısı köpekler yetiştirmekteyiz.